Alexandra

HAE of erfelijke angio-oedeem is een zeldzame genetische ziekte. De ziekte zorgt voor plotse en pijnlijke zwellingen, die zowel inwendig als uitwendig voorkomen: in de buik, hals, gezicht, handen, voeten of luchtwegen. De symptomen worden vaak verward met die van een allergie. Maar in tegenstelling tot bij een allergische reactie jeukt de HAE-zwelling niet.

Onvoorspelbare zwellingen

Een aanval begint vaak op één plaats, en breidt dan uit. Hoe vaak aanvallen voorkomen en waar precies, is erg onvoorspelbaar en verschilt van mens tot mens. Vaak treedt het op zonder waarschuwing, en duurt de aanval een aantal dagen. Meestal is de zwelling het ergst tijdens de eerste 24 uur, om de volgende 48 à 72 uur te verdwijnen.

Sommige mensen voelen een tinteling voor een aanval, of ze krijgen niet-jeukende uitslag. Soms komt de zwelling helemaal onverwacht.

Vaak schakelt zo’n aanval je eventjes buiten strijd. De ziekte heeft met andere woorden een grote impact op je leven, zowel fysiek als emotioneel.

Waar komen zwellingen voor

Zwellingen kunnen overal voorkomen, maar dit zijn de meest voorkomende plaatsen:

  • de buik
  • het gezicht
  • de keel
  • de genitaliën
  • de handen
  • de voeten

Zwellingen in de keel kunnen levensbedreigend zijn omdat ze kunnen leiden tot verstikking. Ga dus onmiddellijk naar spoed als de aanval begint in je keel.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie