Alexandra

Ja, hereditair angio-oedeem of HAE is een erfelijke aandoening. Je krijgt de ziekte als je het afwijkend ‘HAE-gen’ van één van je ouders erft, ook als je van je andere ouder een normaal gen erft. Als één van je ouders dat afwijkende gen heeft, heb je als kind 50% kans om de aandoening te erven. Als je de ziekte niet erft, heb je het afwijkende gen niet. Dan geef je het met andere woorden niet door aan jouw kinderen.

De ziekte komt dan ook vaak voor in families. Toch kan je ook de eerste in jouw familie zijn met het afwijkende gen. Dan ontstaat het foutje in jouw genen, en heb je ook weer 50% kans om het door te geven aan je kinderen.

In een onderzoek hadden mensen met HAE gemiddeld twee directe en twee verdere familieleden die ook de diagnose HAE kregen. Wellicht heb je dus nog personen in je familie met HAEMoedig daarom je familieleden aan om met hun artsen te praten en zich te laten testen op HAE.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie