De 5 meest voorkomende triggers van HAE-aanvallen

Schermafbeelding 2022-09-16 om 11.48.31
Volg ons op Facebook!

Wat is een angio-oedeem aanval?

Een angio-oedeemaanval is een plotse, pijnlijke zwelling. Die ontstaat door een onderhuidse vochtophoping of een vochtophoping onder de slijmvliezen. De zwellingen kunnen in je hele lichaam voorkomen: op je tong, lippen, de bovenzijde van je handen en voeten. Vaak duurt zo’n aanval twee tot vijf dagen.

Iedereen is anders, net zoals elke vorm van HAE anders is. De ernst van je aanvallen en hoeveel ze voorkomen verschillen erg van persoon tot persoon. De aanvallen zijn ook erg onvoorspelbaar en komen vaak onverwachts op. Als je niet weet wanneer je een aanval kan krijgen, is dat beangstigend en ben je de hele tijd op je hoede. Dan kan het handig zijn om te weten welke triggers bij jou een HAE-aanval kunnen uitlokken.

Let op de triggers van een HAE-aanval

Vaak komt een HAE-aanval helemaal onverwachts, zonder aanleiding. Maar soms lokt een bepaalde situatie een aanval uit. Uit onderzoek blijkt dat die triggers afhangen van persoon tot persoon. De ene krijgt sneller een aanval dan de andere.

Probeer zo goed mogelijk te begrijpen welke factoren bij jou een aanval uitlokken. Zo kan je ze zo goed mogelijk proberen te voorkomen. Moet je bijvoorbeeld een ingreep ondergaan? Contacteer je dokter en bekijk samen wat je op voorhand kan doen. Veroorzaakt stress jouw aanvallen? Vertel je familie en vrienden welke situaties jou stress bezorgen, zo kunnen zij je helpen die zoveel mogelijk te vermijden.

1. Emotionele stress

Heel vaak veroorzaakt stress een aanval. Probeer je stress te beheersen en voorkomen. Helemaal vermijden is jammer genoeg niet altijd mogelijk: het is vaak een onderdeel van je leven. Wel kan je zoeken naar manieren om beter met stress om te gaan. Hoe kan jij ontspannen? Probeer bijvoorbeeld regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende te slapen.

2. Lichte verwondingen of operatie

Moet je een heelkundige ingreep ondergaan? Let op, dat kan een trigger zijn voor een HAE-aanval. Bespreek daarom op voorhand met je arts of je eventueel maatregelen kan treffen. Breng je arts sowieso op de hoogte, zodat die gepast kan reageren als je een aanval krijgt. Ook een lichte verwonding kan een aanval uitlokken.

3. Infecties

Bacteriën, virussen of schimmels kunnen je lichaam ziek maken. Die infecties lokken soms aanvallen uit. Vaak herken je ze als je je slap voelt, wat koorts hebt of misselijk bent. Regelmatig je handen wassen helpt om een besmetting te vermijden. Maar je kan infecties niet altijd voorkomen. Het belangrijkste is dat je weet dat je op zulke momenten extra gevoelig bent voor aanvallen. 

4. Hormonen

Hormonale schommelingen kunnen leiden tot een aanval van HAE. Je menstruatie kan bijvoorbeeld een aanval uitlokken, of een verhoogde oestrogeenspiegel als je de pil neemt. Bespreek met je arts of gynaecoloog welke anticonceptie het meest geschikt is voor jou. 

5. Fysieke activiteiten

Als je de hele tijd dezelfde drukkende beweging maakt, zoals als je het gras maait of knipt met een schaar, kan dat een aanval uitlokken. Je hoeft zo’n bewegingen niet te vermijden voor de rest van je leven, maar wees er extra aandachtig voor. 

Wat zijn jouw triggers voor je HAE-aanvallen?

Onderzoek voor jezelf wat voor jou mogelijke triggers zijn. Als je je aanvallen bijhoudt in de myHAE app kan je makkelijker overeenkomsten zoeken en je levensstijl, als dat mogelijk is, aanpassen.

Soms kan je een HAE-aanval krijgen zonder waarschuwing en soms wordt een aanval niet altijd veroorzaakt door dezelfde trigger. Sowieso is het interessant om jouw ervaringen met je arts te bespreken. Zo kan die jouw situatie beter begrijpen en misschien wel je behandeling aanpassen.