Alexandra

Om HAE of hereditair angio-oedeem te behandelen, zijn er verschillende mogelijkheden. In het algemeen zijn er twee types: behandelingen die zwellingen voorkomen, of die de symptomen van een aanval onmiddellijk behandelen.

Bespreek met je arts welk behandelingsplan het beste bij jou past. 

Preventieve HAE-behandeling

Een preventieve of profylactische HAE-behandeling heeft één doel: zwellingen te voorkomen. Je hebt twee verschillende preventieve behandelingen: één op lange en één op korte termijn. 

Behandeling op korte termijn

Een medische, chirurgische of tandheelkundige ingreep kan aanvallen van HAE uitlokken. Gelukkig kan je voor zo’n ingreep een preventieve behandeling starten. Bespreek dat zeker op voorhand met je arts. Wellicht schrijft die je dan de korte-termijn profylaxe met C1-INH voor. Ook als je slokdarm en luchtwegen  mechanisch worden belast, zoals bij een broncho- of gastroscopie krijg je die behandeling.

Behandeling op lange-termijn

Lange-termijn profylaxe vraagt een meer persoonlijke aanpak en is vooral hulpvol voor patiënten met regelmatige aanvallen. Je HAE-arts houdt bij deze behandeling rekening met hoe je ziekte verloopt en hoe vaak je een aanval krijgt, maar ook met je levenskwaliteit en je persoonlijke voorkeuren. Op basis daarvan past je arts de behandeling zoveel mogelijk aan, om zo de last van de ziekte te verlichten.

Acute HAE-behandeling

Een acute of on demand HAE-behandeling behandelt de symptomen van een HAE-aanval onmiddellijk. Dat gebeurt met een injectie van C1-INH of met een bradykinine-B2-receptor antagonist.

Altijd en overal medicatie bij

Als patiënt moet je altijd en overal voldoende medicatie bij je hebben, zodat je aanvallen meteen kan behandelen. Zwellingen die je niet behandeld, worden intenser in de volgende 12 tot 24 uur. Meestal nemen ze na één tot vijf dagen af.

Als je een aanval krijgt in je luchtwegen, kan dat levensbedreigend zijn. Bij de helft van de patiënten gebeurt dat minstens eenmaal in zijn leven. Met andere woorden: niet iedereen krijgt zo’n aanval in zijn keel, maar het risico bestaat wel.

Daarom is het heel belangrijk dat je altijd en overal acute medicatie ter beschikking hebt.

HAE: verschillende soorten medicatie

Artsen kunnen medicatie voorschrijven om aanvallen te behandelen of te voorkomen:

  • C1-esteraseremmer
  • Bradykinine-B2-receptor antagonist
  • Plasma-kallikreïne-remmer

Lees meer over de oorzaken van HAE om beter te begrijpen hoe de verschillende behandelingen werken.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie