Alexandra

Leven met hereditair angio-oedeem (HAE) is niet altijd gemakkelijk. Een HAE-aanval kan fysiek erg pijnlijk zijn. Als je voeten of handen opzwellen, kan dat je belemmeren in je dagelijkse taken. Dan kan je bijvoorbeeld niet meer autorijden of werken met een computer. Een aanval in je keel kan zelfs levensbedreigend zijn. Ook de emotionele impact van de ziekte mag je niet onderschatten.

Onverwachtse aanval

Heel vaak komt zo’n aanval heel onverwachts op. Het kan angstaanjagend zijn als je niet weet wanneer je je volgende aanval krijgt. Dat heeft veel invloed op je dagelijkse leven. Zo kan het zijn dat je heel wat dingen vermijdt die we als vanzelfsprekend beschouwen. Zoals:

  • Plannen maken
  • Reizen of op vakantie gaan
  • Bepaald voedsel eten
  • Fysiek actief zijn

HAE hoeft je leven niet te bepalen

De negatieve gevolgen van HAE zijn dus ook voelbaar als de zwelling en pijn verdwenen zijn. Of je nu regelmatig aanvallen hebt, of één om de paar maanden.

Goed om te weten: er is hoop als je deze tegenslagen hebt. Praat met jouw zorgverlener en pak samen de gevolgen van jouw HAE aan. De ziekte hoeft jouw leven niet te bepalen.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie