Alexandra

De eerste symptomen van HAE of erfelijk angio-oedeem kunnen op elke leeftijd optreden. Maar meestal beginnen ze op kinderleeftijd. Net als bij volwassenen krijgen kinderen plotse en pijnlijke zwellingen die overal op het lichaam optreden. 

De symptomen van HAE verschillen enorm van persoon tot persoon. En ook bij dezelfde persoon is de ene aanval de andere niet. De plaats waar een aanval begint, bijvoorbeeld, is niet altijd hetzelfde, en ook de frequentie ervan verschilt. Meestal neemt het aantal aanvallen toe tijdens de puberteit. 

Omdat HAE in de loop van de tijd kan veranderen, kan niemand voorspellen hoe de ziekte evolueert. De symptomen kunnen verergeren als het kind ouder wordt. Gelukkig helpen preventieve behandelingen op lange termijn om de aanvallen onder controle te houden. 

Net als bij volwassenen is HAE bij kinderen

  • onvoorspelbaar (je weet nooit wanneer je een aanval krijgt of hoe lang die zal duren)
  • uitputtend, zowel fysiek als emotioneel. 
  • mogelijk levensbedreigend bij aanvallen in de keel.

Mogelijk fatale zwellingen in de keel zijn al gerapporteerd bij driejarige patiënten. Omdat hun luchtwegen kleiner zijn, hebben jongere kinderen een groter risico om te stikken.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie